Boeren krokus - Crocus tommasinianus
Lissenfamilie - Iridaceae
Hommelplant, drachtplant, vlinderplant
Een bol(knol)gewas
Bloeiperiode: februari-maart
Bloem: lila tot blauwachtig; 6 bloem-bladen, bloembuis zeer lang en dun; 3 meeldraden die zijn ingeplant aan de basis van de vergroeide bloembladen; de helmknoppen openen aan de buitenzijde; 1 stijl met drie waaiervormig verbrede stijltakken. De bloemstengel is zeer kort en bevindt zich tijdens de bloei ondergronds dit geldt ook voor het vruchtbeginsel en de nectarklieren
Blad: lijnvormig
Vrucht: een doosvrucht
Overige: De nectar stijgt door capillaire kracht omhoog en wordt daardoor bereikbaar voor bijen en vlinders. Na de bloei verlengt de bloemstengel zich en komt de doosvrucht boven de grond.
Hoogte: 0,1-0,15 m
Milieu en groeiplaats: vrij droge tot vochtige, schrale tot voedselrijke bodems; vooral op buitenplaatsen, stinzen en tuinen; in grasland en onder loofhout; licht beschaduwd-zonnig.
Herkomst en verspreiding in Nederland: de Balkan; vroeger in hoofdzaak op buitenplaatsen en stinzen; tegenwoordig vaak in tuinen en al dan niet verwilderd in openbaar groen.
Toepassing: tuinen, parken, openbaar groen. Opmerking: de plant is sterk reproductief; kan vooral in open grond in tuinen dominant worden wat een indrukwekkend beeld oplevert. Maar het betekent ook een massa loof dat tot in mei moet afsterven. De plant is vrij gevoelig voor wind en regen en doet het beter in de beschutting van beplantingen dan in open grasland.
Beheer: vraagt geen speciaal beheer.
Wilde solitaire bijen: niet waargenomen
Dracht: nectar en oranje stuifmeel. Indicatie voor dracht: code Hb5.
 
Plaat van boerenkrokus, G. Maw (1886)
 
Boerenkrokus in een gazon
 
Van bovenaf vallen de waaiervormige stijltakken al direct op
 
Meeldrachten en stijl
 
Fragment. De helmknoppen openen aan de buitenkant
 
Boerenkrokus is een stinzentuin in Friesland (op kleigrond)
 
Boerenkrokus in een voortuin in Veenendaal op droge zandgrond
 
Bezoek van honingbijen
 
honingbij
 
honingbij
 
honingbij
 
honingbij
 
honingbij
 
honingbijen
 
honingbij
 
Kleine vos
 
Kleine vos
 
Kleine vos